Followers

Tuesday, 30 July 2013

Beskut Raya Tahun Ni

Mesti korang dah terima segala jenis beskut yg di order sebelum pose lagi tu kan
dah dekat nak raya ni
apa checklist persiapan raya korang??
aku xde apa sangat, raya ala kadar aje :-)

raya tahun ni, aku sekeluarga beraya di kelantan dulu
petang raya kedua baru balik terengganu
 
beskut raya ooo beskut raya
hihihi


ni beskut raya yg aku dah terbeli (tart dahlia, sarang semut, jejari nestum, tart strawberi, conflakes madu... dan satu lagi tu aku xtau nama pe.)


TART DAHLIA


TART STRWBERI


Yang ni aku xtau nama apa..
semua nampak mengancamkan
aku x rasa lagi
tunggu raya la, nnt xjadik beskut raya la plak

hihi masa book nga kwn2 xhengat dunia
nak yg itu nak yg ini
semua berkenan, semua sedap2
bila nak membayar terkoyak purse aku
minta ampun ye papa sebab terover beli beskut raya
papa suka kan makan beskut raya HIHI
T__T

xpe aku boleh angkut sparuh beskut2 ni balik umah mak kat terengganu
banyak2 kat cni pun nak watpe
bkn ramai pun yg datang beraya umah aku ni
slalu close house :-)


Saturday, 27 July 2013

Beli Fridge untuk Rumah Baru

Semua tajuk n3 letak umah baru ke???
apa2 la kan, n3 aku ni bkn nak riak tau
apa la sangat aku beli ... umah korang lagi hebat
aku cuma nak kongsi
kat mane aku beli, apa yg aku beli
bagus ke x itu aje ye
bulan pose ni korang bawak2 la bersangka baik tau hihihi

berbalik ke tajuk n3
kan aku dah ckp kat n3 aku yang lepas 
http://putihsalju123.blogspot.com/2013/07/beli-hob-hood-untuk-rumah-baru.html
nak cite fridge pe yang dah aku tergrab tu kan hihi

petang tu jalan jam gila
stress aku nak drive dlm suasana cam g2
aku dah janji nga hasben aku nak jupa kat area KB mall
bila sampai c2 naik satu kete pergi ke kdai fridge tu sama2
kang lain2 kete org ckp gaduh ke apa laki bini ni hihihi

sebenarnya aku dah survey awal2 fridge ni dgn member aku
dia yg rekemenkan beli kat c2
katanye service bagus, barang pun elok
nama kedai uncle ni Ban Huat
dalam bandar dekat kamdar, sesapa yang kat kelantan ni tau la kot

disebabkan aku dah aim fridge mane yg aku nak
so senang la, sampai aje trus tuju kat fridge tu
uncle yg serve aku ari tu cepat2 datang terang kan itu ini kat hasben aku
siap tunjukkan lagi fridge yang besar gedabak
tempat icemaker tu ada 3 pilihan
air sejuk, ais kiub dan ais kisar ala cam abc cendol tu la
senang kan..

specialnya peti besar gebadak brand samsung tu
korang dah xpayah nak refill dia punya tempat icemaker tu
boleh sambung paip direct ke c2


tapi kitaorang ambik yg cam dalam gambo kat atas ni
sesuai dengan bajet yg ciput tapi still memenuhi kriteria yang aku tetapkan
berkenaan fridge yang pintu side by side
akhirnya tercapai gak impian aku
tq ye papa sebab belikan fridge ni :-)

brand sharp, brand ni dah lama
so boleh dipercayai la kata tokei tu
rege fridge ni RM5,499 di sebabkan nak raya
uncle tu bagi aku RM5,150
nanti umah baru ready 
baru aku mintak uncle tu anta :-)

Beli Hob & Hood untuk Rumah Baru

Fuuuhhhhh!!

ehh ni bukan fuhhh  melodi tu tau. bkn yg awal shaari tu buat.
asal fuhh korang ingat laki scha tu yer
jeles scha tu nnt.

lari tajuk lak aku membebel ni kan.
minggu yg bz dengan persiapan nak masuk rumah baru
peti, lampu, kipas, kabinet dapur, hob, hood, curtain, blind, cat dan bagai lagi la

sebabkan kitaorg ni xpakar so abis segala majalah dekorasi aku grab
gigih tau tenung satu2 gambo dlm majalah tu
xlupa gak jasa baik m.cik google dan
nak tau realnye abis kedai aku laki bini survey

sebab bajet ciput.
x boleh la nak main trus grab aje
kena sesuaikan dgn bajet
huhuhu walaupn stakat ni semua lari bajet
nanges weii


ni gambo aku snap kat G Orange
promosi raya siap kasi free oven


sebenarnya minggu lepas aku dan hasben dah book
hob dan hood brand zanussi kat satu kedai cina
cuma tokei tu ckp nak p anta ari khamis kat umah kitaorg
balik umah lepas book tu aku dtg penyakit tamak

rasa cam rajin nak masak aje
set dapur yang dah book tu hob 2 tungku
pk punya pk hati rasa baik grab yg 3 tungku
mana tau kan tetiba aku rajin masak ke apa
hihihi so ari khamis lepas time rehat
aku pecut pergi balik kedai cina tu
risau gak kan dia dah angkut masuk lori utk hantar
nanti dah xleh nak tukar
aku try la mintak tokei tu kasi rege promosi raya ke apa
tp xberjaya :-(


ni la rupe hood yang dah aku terbeli tu


ambik kau nak sgt hob yg 3 tungku kan. hihihi

tokei cina tu kasi aku rege RM1200 
hob 3 tungku dgn 1 hood yg glass tu
apa ke namanya xtau lah aku... hihi, wokeh la tu kot.. 

harga promosi kat G Orange tu SEBIJIK cam yang 
aku beli kat kedai cina ni RM1499 tp free oven
kat kedai cina ni xde free pe2 pn
kebetulan aku dah ada 2 bijik oven cute
kat umah aku tu so aku xmau beli yg promosi raya
lg pun free cam xfree gak la dgn harga tu
sepatutnya set dapur aku tu di hantar petang tu, 
tapi aku mintak anta pagi sabtu 
coz petang tu aku ada misi mencari peti lak 

dah planning siap2
hasben aku lek dari gua musang maybe sampai kul 4
aku lak kamis abis keje kul 3.30 
so boleh la zaaasss zzaasss ke kedai peti lak
nanti aku cite peti cam gane yg telah aku tergrab k


Wednesday, 17 July 2013

Alfalfa Shaklee

Segalanya Tentang ALFALFA Shaklee
ni la produk alfalfa shaklee hihihi takut korang xkenal lak
so aku perkenalkan
ada dua packaging: 1 botol 330 tablets
1 botol lagi 700 tablets cam gambo kat bwh ni k
 

Kebaikkan Memakan Alfalfa
1. Kaya dengan vitamin dan mineral
    Alfalfa Shaklee Mengandungi vitamin B, C, E dan K dalam jumlah yang seimbang. 
    Mengandungi mineral Kalsium, Magnesium, Kalium, Fosforus dan Zat Besi. Alfalfa 
    Shaklee turut mengandungi, Flourida, Protein, Mineral Surih, Serat, Asid Lemak 
    dan Antioksidan.
2. Alfalfa bermanfaat dalam penyerapan protein, dan karbohidrat.
3. Alfalfa juga bertindak sebagai pembersih darah


20 Manfaat Alfalfa Kepada Kesihatan
1.    Merawat gangguan pencernaan
2.    Mengawal kolestrol dalam darah
3.    Menghapuskan kolestrol buruk 'LDL' dari tubuh
4.    Mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok
5.    Bagus untuk pesakit diabetes kerana mengurangkan paras gula dalam darah
6.    Mencegah edema - Pengumpulan air dalam badan
7.    Mengurangkan simptom menopous
8.    Merawat asthma dan lain-lain masalah pernafasan
9.    Merawat masalah sembelit
10.  Menyahkan toksik dalam tubuh
11.  Mengurangkan kesakitan otot dan sendi
12.  Meningkatkan sistem pertahanan tubuh
13.  Membantu masalah penghadaman
14.  Membantu memperbanyakkan susu ibu
15.  Mengurangkan masalah pundi kencing
16.  Mengurangkan masalah gastrik dan gangguan hati
17.  Meningkatkan kesihatan prostat
18.  Bertindak seperti kacip fatimah kepada wanita
19.  Menghangatkan hubungan suami isteri
20.  Membantu tingkatkan kesihatan lelaki


Keistimewaan Alfalfa Shaklee
1.  Sumber terbaik dari daun alfalfa (tanpa akar dan batang)
2.  Alfalfa Shaklee ditanam tanpa semburan bahan kimia
3.  Di sediakan dalam dua pek bersaiz 330 biji dan 700 biji  
4.  Pil boleh dihancurkan dan dicampur dengan air sebagai minuman herba semulajadi
5.  Tidak memberi mudarat kepada bayi yang menyusu seperti panas dan cirit-birit
6.  Alfalfa Shaklee tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet tiruan.
7.  Membersihkan hati
8.  Membantu melengkapakan zat dan nutrient dalam pemakanan seseorang



ok ni adalah khasiat alfalfa
kecik sgt kan.. aku sendri pun xbrape nampak
sbb mata aku rabun
korang xpe mata tip top lagi
hihihi


so apa tunggu lagi, xrugi la korang amalkan supplemen

dari korang muda remaja ni lagi tau


xkan masa dah tua dan sakit2 baru korang nak ambik supplemen itu ini
supplemen ni kena amal selalu
sebab supplemen membantu fungsi bdn kekal baik

ubat plak adalah untuk merawat

kan elok mencegah dari merawat hihihi

kalau korang nak, korang contact la aku k

aku bagi korang rege special

 no hp aku : 019-9826596

(ina)


atau kalau korang dah dekat mane2 brach shaklee

korang boleh aje guna id aku

id no : 933508

Bonus Raya Kakitangan Awam 2013????

aku post skali lagi pasal bonus raya bagi tahun 2013 ni 
sbb berlaku cam gni :

Berita palsu bonus hari raya 2013 setengah bulan gaji.Untuk makluman anda, Perdana menteri Najib Razak masih belum umumkan lagi bonus raya pada tahun ini. Kebanyakan artikel yang tersebar telah diolah daripada bonus raya tahun lepas. Pada masa yang sama, PM sendiri masih tengah membincangkan kadar pengagihan bonus tersebut dan umumkan pada masa terdekat. Bersamalah kita nantikan khabar gembira dari PM pada tahun ini.

Penjelasan Bonus Hari Raya 2013 Palsu

Artikel Berita Harian di n3 aku kat cni :  http://putihsalju123.blogspot.com/2013/06/bonus-raya-2013.html adalah artikel tahun lepas (2012) dimana pihak Berita Harian tanpa sengaja terbitkan semula artikel tersebut pada 29 April 2013. Pihak Berita Harian juga telah mengeluarkan artikel tersebut dari lamannya untuk mengelakkan salah faham. Dalam artikel Berita Harian bertarikh 29 April 2013, PM belum rasmi umumkan bonus raya 2013 kepada penjawat awam. Pada masa yang sama, bayaran bonus biasanya dibuat sebelum Hari Raya. Dalam artikel tersebut, bonus dibayar pada 9 Ogos hari raya kedua pada tahun ini. 9 ogos adalah tarikh pemberian bonus aidilfitri tahun lalu 2012.

muahmuahmuahahahaha..
walau bagaimanapun CUEPACS ada mohon untuk thn ni. tunggu dan lihat aje la nnt k :-)

Bonus 2013 : CUEPACS Syor Bonus Kakitangan Awam 1.5 Gaji Setengah Bulan Sebelum Raya!


jangan sedih2 k.. lagipun kerajaan dah bagi 1 PTG pada bulan ni kan.

Tuesday, 16 July 2013

Resepi Ikan Cencaru Sumbat Sambal

banyak gambar n3 aku kali ni :-)

Resepi cencacu sumbat sambal yg aku buat ni untuk 2 ekor ikan aje

bahan2:



cili besar dan cili padi tu aku kisar kasar bersama belacan. 
senang cite aku buat sambal belacan. hihihi 

korang boleh taruk terus la bahan perasanya
aku taruk garam dan gula utk blender bersama cili dan belacan tu
supaya sambal blacan aku ni boleh serba guna
nak buat nasik goreng belacan pun boleh campak je
nak masak kankung grg belacan pun boleh guna gak
hahhaha senang kan
sebab aku mls nak buat berkali2 sambal belacan tu aku harung sekali aje
pastu simpan dalam fridge :-)



bawang merah 2 ulas, bwg putih seulas dan kunyit lebih kurang 1 inci aku tumbuk



aku tambah cili giling satu sudu besar


ni lak sambal yg dah siap

sambal belacan kisar kasar tu korang boleh taruk satu sudu besar
kalau suka pedas berapi boleh taruk lebih la
bersama bahan yg dah ditumbuk
tambah 1 sudu cili giling atau seberapa banyak yg korang suka
gaul semua skali jadi la sambal yg cam kat atas ni k.
senang aje kan
korang mesti lagi terer


 korang boleh la sumbat sambal tu kat dalam ikan yg dah korang dah bersihkan
belakang ikan ni korang belah supaya dapat sumbat sambal tu banyak2
cam yg aku buat ni gemuk ikan tu aku sumbat sampai penuh :-)
ikan cencaru sumbat sambal ni sedap dibakar atau digoreng
aku goreng aje malam tadi

dah pukul 10 malam baru aku sempat makan nasi
anak jantan kesayangan aku bz menyepahkan rumah


 dah macam tongkang pecah rumah aku dibuatnye
alahai nak... main la janji tak kacau ibu main masak2 kat dapur
hihihihi


Monday, 15 July 2013

Set Kurus Dengan Shaklee

Kali ni buat n3 pasal Shape Up Shaklee 
sbb ramai yg tanya set mane nak ambik 
 untuk kuruskan badan


okey ni la set asas tuk shape up
kelebihan produk shaklee ni adalah semulajadi tau


yang ni lak kalau korang nak tambah bagi lengkapkan lg 
keperluan dlm proses shape up tu

kalau berdiet korang kena seimbang
kurangkan jumlah makanan/kalori
elakkan makanan berlemak 
amalkan senaman
dan ambil lecithin sebagai pemecah dan pembakar lemak
herb lax plak sebagai agen membuang lemak
alfalfa bertindak membuang toksin dari bdn
korang kena ingat berdiet untuk buang lemak yg berlebihan
bukan kehilangan otot badan
so shaklee menyarankan korang mengambil Cinch dan ESP
bagi membina otot dan mengelakkn kulit mengelebeh.
kat bawah ni kitaran diet yg x sihat



sebarang pertanyaan korang boleh ajukan k
selamat berdiet dan semoga berjaya

Sunday, 14 July 2013

Awning Rumah

Cerita cerituk rumah baru lagi
mabuk dah aku laki bini nih

Pikir punya pikir
belakang rumah masih ada ruang sekankang kera tu
kami cadang nak pasang awning
betul ke aku ni org panggil awning
apa2 aje la kn yg seangkatan dgnnyer
bumbung pun boleh hihihi
 
kira boleh la buat tempat lepak petang2
xpun boleh letak ampaian kain
memudahkan keje aku xpayah nak terkejar balik angkat kain bila ujan nnt



tu big bos sedang checking mane yg patut
korang nampak x wayer yg tergantung tu
baru siap wayering,
 tapi meter elektrik belum dipasang walaupun dah bayar 
deposit hampir 3 minggu . lambat betul kan
nnt nak kena beli lampu kipas bagai lak huhuhu
 


nampak sinki yg belum siap
sbb ni gambao lama
gambo atas yg terkini.
kalau korang perasan
tanah belakang umah ni menyerong sedikit
dalam gambar ni belah longkang tu lebih lebar dari bahagian belah pintu dapur ni
errkkk mane pintu dapurnye..
korang kena rujuk gambar first tu
aku snap gambo dari pintu tu la.

awning kat blakang aku plan nk buat ala2 pagola gitue
cewah aku sentiasa berangan lebih aku ni kan

ni gambo yg aku mintak dari m.cik google


awning yg nak buat ni dari bahan polikarbonat
yang kami pilih cam kat bwh nih

 
kitaorg tempah yg warna brown tu
tebal 6mm, pilih yg ni sbb warna materialnye jernih
walaupun berbumbung still cerah la bila kat bwh awning tu nnt

tiangnye dari kayu kayan supaya ala2 pagola.
kos nak bikin cam gni lebih kurang RM2700 
ukuran 24 kaki panjang x 10 kaki lebar
rasanyer harga yg kitaorg dpt tu dah berpatutan
dan sgt la berharap hasilnye nnt seperti yg di idamkan
hihihihi :-)

after raya baru tukang akan pasang awning ni..
nnt siap aku apdet k

Misi Mencari Curtain Idaman Kalbu

Bersemangat waja tajuk n3 aku tu kan.
aku dah nak kena tempah curtain dan blind utk umah baru kitaorg tu
tau aje la kan.. bukan tempah arini sok lusa korang leh dapat
mau sebulan dua gak baru settle

so bermula la misi kali ni..
aku mmg xpernah tempah curtain ni.
duk umah sewa kitaorg tu mak mertua aku yg tolong jahitkan.
masa aku bujang2 duk nga mak kat kg
aku xpernah ambik tau... hihihi
ini la padahnye... xpe2 aku nekad
aku tny mak cik google
nasib baik mak cik google kecian kat aku
so ni la antaranya yg memikat jantungku


putih itam itu menawan



putih suci murni

putih biru mendamaikan



grey krim warna tanah pun cantik

aku suka yg simple dimple cam gni la.. xsarat. lagi pun aku kena sedar diri, 
rumah aku tu kecik
kalau sarat2 nnt umah akan nampak lg sempit.. 
ni teori aku sendri la.

dah nampak jalan ckit2 apa yg aku rasa elok. 
aku nga hasben pegi survey kat kdai lak.
kitaorg pegi CK HOME CENTRE kat cni ada mcm2 service, 
kitchen kabinet, lantai lamina, cat jotun, wallpeper dan termasuk lah curtain dan blind.

kedai ni area wakaf bharu tu aje
dekat aje nga rumah sewa aku
dah lama aku sedar kewujudan kedai ni
cuma kali ni aje sempat menyingah
maklum lah, xde feel aku nk deko2 rumah sewa tu
muahuahuahuah


ni antara pilihan kain yg ada.. 

setelah gigih mendengar penerangan yg panjang lebar dari akak tu 
aku rasa apa2 pun kena tau kosnye dulu..
hahhahaha bajet kitaorg limited
so xnak lari bajet, nnt yg lain2 terbengkalai
nangess aku nnt 
kang susah lak hasben aku nk mujuk ngeee :-)

pot pet pot pet itu ini akhirnye akak tu set kan date 
next week akan pegi ukur bagai kat umah kitaorg tu

antara blind yg ada dan sempat aku snap


blind kayu


yg ni aku xtau blind apa
ni antara corak yg ada

 ni antara saiz dan warna blind kayu yg ada


ni satu contoh curtain yg dah siap
polka grey putih.. cantik gak kn.
tp aku xminat renda2 dia tu..

nnt dah pasang semua aku apdet cite bab curtain & blind yg aku grab
ni baru intro.. aku pn blur2 lg nak yg camne
rambang mata aku dibuatnye.
ok lah bye.

Saturday, 13 July 2013

Cari Resepi Telur Sumbat

Bulan puasa ni senonim dgn makanan kan.. 
kat bazar mcm2 org jual. pilih2 aje yg mane berkenan
walaupun seharian xmakan, tp asyik pk nak beli lauk apa, kuih apa, makan apa
atau nak masak apa untuk berbuka
semua bab makan.. makan.. makan.. :-)

naik juling mata tgk makanan yg pelbagai kat bazar
mula la acident terlebih beli nnt
hihihi aku la tu..

tapi arini aku saje godek2 resepi dari kwn2 blog
skali tetengok resepi telur sumbat




Bahan-bahan :

5 biji telur rebus
90 g (½ cawan) udang, dikupas kulitnya, direbus dan dicincang
8 g (½ sudu teh) mayonis rendah lemak
5 g (1 ulas) bawang putih, dicincang
2 tangkai daun ketumbar, dicincang halus
Lada hitam secukup rasa

Cara memasak :


1. Kupas kulit telur. Bilas dan toskan.
2. Belah telur memanjang kepada 2 bahagian. Dengan berhati-hati, keluarkan kuningnya.
3. Masukkan kuning telur ke dalam mangkuk besar. Campurkan dengan mayonis dan bawang putih. Gaul rata hingga sebati.
4. Masukkan udang, daun ketumbar dan lada hitam ke dalam campuran kuning telur. Lenyek campuran sehingga menjadi lembut.
5. Isikan setiap separuh putih telur rebus dengan campuran kuning telur tersebut.
6. Sejukkan seketika sebelum dihidangkan.


 meleleh ait liur tgk gambo ni.
menarik dan sunguh tertarik
lagi pun simple aje cara nak buat
aku suka tgk makanan yg menarik
mula la berangin nak masak itu ini.
 
semua ni aku jupa kat blog

pinjam yer Ummi Aira Walid
kat sape2 yg suka masak tu boleh la ke blog tuan punya k
banyak tul resepi yang menarik kat blog beliau.
:-)