Followers

Monday, 26 August 2013

Pungah Barang ke Rumah Baru

Assalamualaikum korangg semua
hiii aku yg bz sesangat pindah rumah ni masih sempat tau nak apdet belog
tq sebab korang masih sudi nak jenguk aku punya belog
walaupun ntah apa2 aku cite kan hihihi

ari minggu kitaorg mmg kehulu kehilir
kejap kat umah sewa kejap kat umah baru
dah angkut separuh barang2 ke umah baru
fuhhhh mmg penat

hubby aku la yg paling penat
cian aku tgk.. katanye cam xcukup masa aje
hihihi sabar ye abang... :-)
anak aku yg sorang tu terpaksa di tinggalkan dengan tokmanya
sbb bdk kecik tu sgt rajin nak menolong
kalau aku kemas masuk kotak
dia kalut la kuarkan balik dari kotak tu
daripada aku hangin beribut taufan
aku tinggalkan dia main umah tokmanye

umah dah siap cuci
arini tukang akan siapkan pasang lampu kipas
sok lak tukang kabinet dapur lak akan menyepahkan umah aku tu
insyaallah rabu atau kamis baru langsir akan dipasang
jumaat sewa lori angkut segala macam brg dari umah sewa
padat kan... 

apa pun xsabar aku nak settlekan urusan pindah rumah ni
sbb skrg ni separuh brg dah kat umah baru
separuh masih kat umah sewa
rasa xlengkap aje .. adehhh. 
nnt kalau ada masa aku apdet cite pindah randah tu k.


ni la suasana kejiranan baru aku tu nanti :-)

Sunday, 18 August 2013

Checklist Nak Masuk Rumah Baru


checklist yg aku buat sebelum masuk umah baru
penat weh nak pindah memindah ke rumah baru ni

aku bagi siap nga kos setiap satu tu k
senang sebagai panduan korang yg nak masuk umah baru
kos ni lak area KOTA BHARU, kelantan aje
kes berlaku lak tahun 2013
lain2 taun aku xtau
lain2 kedai pun aku xtau

1) pasang grill rumah
dah settle kos RM3,300
aku beli pedlock 7 biji semuanye RM184
setelah mendapat diskaun 45%
mahal gak benda alah ni kan



2) pasang meter elektrik
yang ni pun dah settle deposit RM280
2 minggu gak lepas tu baru datang pasang meter ni



3) mesin boring air 
pasang semua dah settle
mesin ni disediakan oleh kontraktor
kami cuma buatkan dia punya box grill ni aje


sebagai langkah keselamatan la
box ni ambik nga abg wi, tokei yg sama nga pasang awning rumah aku
kos nak pasang box ni RM180
tp aku dapat diskaun so RM150 aje la
tq ye abg wi



4) cat rumah kos dalam RM500
cat dalam saje
bebenornye umah ni dah cat
tp aku xpuah ati dgn kualiti cat dan dinding pun dah ada yg kotor
so cat dalam aje
korang abaikan aje bigbos yg tgh mengecat tu hihihi


5) pasang awning rumah
dalam progress
baru duk pacak kayu kayan  
kos awning ni RM2650
ukuran 10kaki x 24 kaki


6) pasang lampu kipas dan buat wayering tambahan
kos beli lampu kipas dalam RM 2500
upah xtau la lg maybe RM1000 kot ngehngehngeh
pandai la aku berkot kot kan 


7) acara membersihkan rumah
ujung minggu ni :-)
yg ni xde kos sbb aku nga hasben aku aje akan bersihkan umah ni

dah siap cuci muci ni
boleh la call uncle kedai yg kitaorg beli peti tu mintak antarkan
peti aritu kitaorg beli RM5150



8) pasang kabinet dapur
yang ni dah tempah tunggu datang pasangkan aje
ehh dalam gambo ni merah putih
tp dah tukar tau.. semua caler merah
encik suami xnak merah putih
mabuk warna katanye
hahhahaha aku baru nk buat cam dapur THE RED WARRIOR g2
kos kabinet ni skali dgn aksesori RM 6,600 
kos beli dapur : hob dan hood RM1200

9) pasang langsir
yang ni dah settle tempah
tunggu aje akak kheng dari CK HOME CENTRE
datang pasang
kos semua RM3300
tapi aku reject tuk 2 bilik coz bilik tu ada planning lain
so RM2500 





10) rain shower head kos RM350 after less 40% 
lum terbeli lagi .. tp dah ada yg di aim kan

 dan water haeter RM500
panasonic cam gambo tu

11) part ni yg paling leceh
nak kena sewa lori angkut barang dari umah sewa ke umah baru
kos semua ni aku anggarkan dalam 1k gak 
yahooo masuk umah baru
tapi sedih pilu gak la nk pindah dari rumah sewa
dah lama duk c2
banyak kenangan kat c2 tu tau
sob... sob... sob... 
acara ni insyaallah masa cuti merdeka nnt
sekarang aku nk kena cari kotak banyak2
sumbat dulu yg mane termampu kat dalam tu 

ada satu dua perkara lagi yg aku lum beli
cam bar stool dan kabinet tv
ada masa aku nak heret hasben aku survey dulu

ok... xlarat dah nak men n3 panjang2
aku arap dapat membantu korang dalam merancang 
perkara yg perlu korang utamakan masa nak pindah ke umah baru
korang tu nnt. tata...
tq sudi baca n3 aku yg merapu ni :-)



Mengecat Rumah

Program hujung minggu yang padat
bersihkan rumah dan mengecat

hasben nak cat bahagian dalam sahaja
itu pun ruang tamu, ruang makan dan dapur
ni kes aku xpuah ati dinding dah comot 
belum duduk lagi dah comot sana cni
xsuka haku tau!!!

bosan kot dgr aku potpetpotpet bebel
last hasben aku ckp
okeh kite cat balik aje la
hihihihi
suka tul aku, baru semangat nak pindah bagai nnt


sesi mengecat sedang dijalankan
gigihnye big bos mengecat

ni la cat kami gunakan
bab cat ni kitaorg xtau sgt


kitaorang ambik nippon spot-less
katanye boleh basuh
kot2 anak aku tumpahkan air ke terconteng ke apa
boleh la dilap dgn kain basah
xde la bertempek kat dinding tu
sakit lak mata nengoknye nnt



 ni lak assistant yg dilantik khas bg menolong hasben aku mengecat
tp aku rasa assistant ni la yg cat hampir keseluruhan
huahuahuah


ruang tamu

ruang makan

dapur
 
korang tengok.. ni la warna asal dinding 
warna putih kapur

ruang tamu


ruang makan

 dapur

ni lak hasilnye selepas dicat
warna hush white (putih cream)
guna nippon spotless ni 
kemasan lebih cantik :-)

ceettt korang jangan ingat aku ada share dgn mane2 kedai cat lak tau
 tp serius cat nippon spot less ni mudah diapplikasikan
aku yg xpandai mengecat ni pun boleh buat tau
kes masuk bakul angkat sendri la ni
kihkihkih

apa pun dah settle satu bab
fuhhh lega tul
2 hari sesi mengecat ni berjalan
kos mengecat ni xbanyak dalam RM500
maybe sbb kami beli cat sendiri dan upah kwn aje tuk mengecat
kalau korang upah profesional mau 1K kosnye
 



Wednesday, 14 August 2013

Gambar Beraya 2013

raya sakan taun ni sampai xmenyempat aku nak snap gambo
tajuk n3 aje la gambo raya hihihi
bebenornye xde gambo raya pun
sekeping dua aje
layannzzzz



di pagi raya sebelum ke umah mak mertua


ni lak raya kedua


susah tul nak bergambo bdk kecik nih
malam raya kedua baru balik terengganu
tp kat trg xde pun gambonye :-)

Tuesday, 6 August 2013

Kad Raya dan Selamat Hari Raya Semua



Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin
semoga dimurahkan rezeki dan panjangkan umur
agar kita dapat bertemu di Ramadhan tahun hadapan 
daripada ina sekeluarga

 jumpa lagi selepas raya nanti k
mood raya :-)

 balik kampung oohhh oohhh balik kampung
hihihi taun ni raya kat kelantan dulu
umah mak mertua
raya kedua insyaallah kami sekeluarga
akan bertolak balik ke terenggganu :-)

Monday, 5 August 2013

Bercuti di Ajil Terengganu

Bukan bercuti makan angin tau
balik jenguk mak & ayah kat kampung
padahal xde la jauh mane pun Kota Bharu Kelantan ke Ajil Terengganu
dalam 3 jam sampai la
kalau ada LPT kan bagus ... 2 jam mesti dah leh sampai
tapi aku xdapat nak balik setiap bulan pun jauh skali nak balik setiap minggu
mintak ampun ye ma ayah...

bulan lepas ayah kena minor strok
adik setahun lepas accident so dia still masih ada appointment dgn doktor 
baiki gigi yang patah
balik ni nak anta adik nga ayah ke hospital
buat check up bagai
lagipun bulan pose ni la best balik kampung
time berbuka meriah, makan ramai2
mmg dah jadi kebiasaan kat umah 
kami berbuka sama2
dah duk kat meja mkn 2 3 minit sebelum azan
ayah akan bacakan doa dan kami mkn sama2
senang xde yg makan kemudian

masa menunggu adik dan ayah jupa doktor


mujur ada benda alah ni boleh la amzar main


main elok2 yer... kang doktor inject montot tu


 dah mula main susun kerusi la plak hero ibu ni

dah banyak aksi la bila lama menunggu.. hihihi


aksi amzar bila dah boring.. sabar ye nak.. 
kite tunggu suda siap pasang braces dulu k


balik kejap aje.. bertolak malam rabu
ari kamis dah seharian kat hospital
jumaat malam lepas berbuka kami bertolak balik ke kelantan
tokki & nenek tunggu amzar balik raya nnt lak ye :-)

Kabinet Dapur

Orang kalut nak raya, 
aku nga hasben kalut ke hulu hilir settlekan barang2 nak masuk rumah baru
arini aku nak cite pasal kabinet dapur
kabinet dapur ni penting coz umah baru kami nnt tu dapurnye terlalu cute
ni rupa dapur kitorg tu


 

memanjang dan sempitkan dapur tu

planning asalnye nak pecahkan dinding bilik yg bersebelahan dengan dapur tu
pk punya pk.. last aku rasa lebih baik bilik kecik tu aku jadikan laundry a.k.a stor
sebab umah ni xde stor, 
nnt menyemak aje brg2 yg xspatutnya show menjadi tershow lak nanti hihihi
xceli dah survey 2 3 kedai kitchen kabinet sebelum ni
bila dah betul2 nak kena pindah ke rumah baru ni 
baru la aku laki bini kalut nak tempah kabinet dapur
hihihi itu la kan buat keje last minit
nak kena pookk nih!!

ari ahad bincang lebih kurang dgn adik kat kedai tu
jenis material, aksesori apa yg ada, berapa kos kasar dan bla.. blaa.. blaa..
so kami bayar RM100 aje dulu untuk tukang pergi ukur
ari rabu tukang datang ukur
yg aku bg ukuran aritu xtau tepat ke tidak
kira secara kasar boleh la kn

okeh aku sgt berpuas ati dengan service dorang ni
mmg cekap dan cepat
aku aje yg terhegeh2 nak pk dulu la apa
hihihi biasa la aku kan cerewet
ari rabu ukur ari kamis dah siap drawing dgn quatation rege kabinet tu skali
mmg teruja sgt bila dah tau siap draw
tapi disebabkan aku nga hasben nak balik terengganu malam tu
so aku janji nga adik tu ari sabtu kitaorg akan pergi tgk

dengan bersemangat wajanye ari sabtu tu
lepas singah jakel cari baju raya anak kesayangan aku
trus pecuutt pegi kedai kabinet tu

nama kedai tu Rlive Renovation
kedai ni berhadapan dengan Esso Pasir Tumbuh
betul2 lepas trafic light pasir tumbuh tu, tepi kedai yg jual pintu rumah tu
pandai2 la korang cari yer


ni la drawing kabinet dapur yg dah siap

aku pilih material pintu kabinet daripada formica
hati berkenan sgt material 3g
lawa tau sesuai la dgn harganye muahmuahmuah
xpe la janji aku dapat kabinet dapur
still cun walaupun material formica
dan kabinet dapur ni la yg paling aku xsabar nak tengok hasilnya nnt
excited sgt wei..... :-) berbunga2 ati aku nih
anggaran kos kabinet yg aku nak buat ni RM7,000
nnt dah siap pasang aku apdet k.

Baju Raya Ku & Lace

tema taun ni warna gold gituw
taun lepas coklat
aishhh minat sgt nga warna tanah ni kan

yg anak dan hasben beli aje yg dah siap
yang aku lak, awal2 lagi dah anta umah tukang jahit
tp aku gigih la nak menjahit lace kat baju tu
sebenarnya aku xpandai menjahit
xde skill, tp terpaksa gak aku try sbb dah xde sape 
nak terima tempahan jahit lace sbb dah nak raya ni kan
adehhh!!

boleh jadik gni sebab masa anta kain nak jahit dulu
aku xplan pun nak jahit lace bagai
skali tgk fb ramai yg jual lace
dan kebetulan baju aku beli ni xde corak
so aku gatal la plak nak buat cam g2
nanges la aku
tolong!! ada x sape2 nak nak tolong jahitkan ni... :-(
sob.... sob... sob...

  ni la projek tampal lace yg masih terbengkalai
lusa dah nak raya
lace lum jahit pun lagi
kalau x aku beraya tanpa lace tu la

kalau sempat arini aku nak cari gam fabrik
kwn2 aku ckp lace ni boleh gam aje
hihihi masih ada harapan la aku beraya dengan lace
pasti berbaloi kalau aku dpt tampal lace tu sendiri

 chayok!! chayok!!