Followers

Wednesday, 14 December 2016

Gajet baru: iron board ikea

Iron board ina dah patah. Dah lama iron board tu.. Dari sebelum kawin lg. Ina beli masa duk rumah sewa ramai2 dengan kawan. Dah lama berguna pun.. Almost 7-8 taun. Dah melengkung tiap kali nak iron. Nak pergi beli iron board semata selalu tak ingat walaupun asyik ulang mall.

Bila nk iron tiap kali tu lah merungut. Terus laju2 ina kirim kat ps belikn iron board ikea.

Besar okeh iron board ni. Berbaloi beli. Terus feeling2 hotel gituwww..

Dah besar dabak camni makan ruang la plak.. Takpe takpe kite ejas.. Ni baru separuh jalan susun balik keadaan kat sini.. Satu mulig bar dah ina tanggalkan.

Tiba2... Rasa bilik tetamu combine sekali sebagai bilik baju ina ni perlu diubah susunan agar praktikal dengan barang dan keperluan semasa.

Cam nk kena tambah dekorasi kat sini. Tak berapa nk ceria je rasanya. Dah siap projek deko2 bilik tetamu a.k.a bilik baju ni ina share k. Projek taun depan gak kot.

Aktiviti hari cuti: cuci simen dekat laman

Asal cuti je mcm2 urusan rumah nk kena buat.. Sbb tu je waktu yg terluang bersama. Saje ngelat tak mo buat sorang2. Hiiiii alasan sgt ina kan.


Nampak tak... Berlumut simen kat laman. Musim hujan mmg camtu lah jdnya.


Hari kejadian kuar jalan2 je dulu.


Isnin selasa cuti so kite pakat kerjakan lantai simen yang berlumut tu.


Ramai yg nak.tlg papa buat keje


Yang kecik ni mmg over xcited. Suka sangat bais boleh join sama.


Hobi yg dah lama ditinggalkn.. Erkk nama lg hobi in shaa allah ada masa dan rezeki akan sambung semula minat berkebun. Taun depan lah tu.. Ntah bersambung ntah tidak.


Santai dah penat tolong papa.

Saturday, 10 December 2016

Mencari idea dekorasi ruang tamu

Dah dapat sofa idaman terus gigih mencari idea nak deko camne ruang tamu umah ina tu..

Takde beli apa pn lagi pelakon tambahan kat ruang tamu tu.. Sofa semata lah setakat ni.. Bnyk pelakon tambahan yg asal kena reject.. Dah tak rasi nk ganding bersama.

Duk belek majalah.. Tgk blog, tny m.cik google dan ofkos jenguk fb deko2.

Dan dah 5-6 kali ulang ssf tgk meja kopi, wing chair, pokok pelsu, meja sisi dan cermin. Ni antara beberapa benda yg ina duk pertimbangkan tuk beli.

Tak mau gaduh2 beli.. Nak kena tengok gak sesuai x letak bersama.. Masuk tak dgn tema dan citarasa ina kan.  Lain org lain cita rasanya kan.


Sementara pelakon2 tambahan wujud, abadikan dulu gambar ni kat cni. Camni dah nk sebulan tau.

Takpe.. Tak perlu nak rushing. Biar puas ati beli apa2 pun kan. Kan free nnt ada sumtin ina nk beli kat ssf.. Kalau terbeli ina cerita.  Kalau tercancel gak xde lah nk potpetpotpet cni.

Tuesday, 6 December 2016

Mencari idea dekorasi

lately ni terasa nak mengubah suasana
aura positif, semangat tu dah slow2 muncul
cuma masa lapang tu je belum ada
ntah apa yang disibukan sangat tu pun tak tau lah
mengalahkan jkkk plak rasanya.

ehh nak cerita pasal apa ni kan
melalut je manjang
hiiiiii

ofkos lah pasal deko
korang kan gemar kalau bab deko-deko ni
walaupun deko ina ntah apa2 kan
layankan je lah

maklumlah ina ni memandai aje pun
berdasarkan minat semata
takde ambik kelas ke apa
tu yang kejap kalih sana kejap kalih sini

nampak tak... susah ooo upenya nak deko ni
nak bagi sedap mata mandang
nak bagi setiap sudut bucu ruang yang ada berguna
lebih-lebih lagi dengan ruang rumah yang terhad

mmmm penyebab yang paling utama adalah bajet
kalau korang ada lebih bajet lebih mudah lah keje2 mendeko
kalau bajet tak berapa nak lebih
cam ina ni lah
seketul-seketul je lah tiap bulan
tapi kan minat tu ada
gigih belek tiap helai majalah
kan nanti gigih survey tiap kedai

erkk.. sebenarnya kan
sebelum korang beli apa2 pun barang deko
korang wajib fikir dan nilai dulu
sesuai tak dengan keseluruhan tema deko rumah korang tu
kan nanti cacat dan menyakitkan mata

asas-asas deko perlu lah ambik tau
cam korang nak letak frame kat dinding
korang tak boleh gantung tinggi mececah siling plak
yang baik adalah selaras dengan pandangan mata korang
dalam 1.3 meter hingga 1.5 meter dari lantai
camtuu... ada bakat acah2 rizalman tak
kalau tak sampai .. eric pun boleh gak lah
tak lawak okeh

beberapa gambar inspirasi tuk share nga korang









#notaina: membahagiakandiridenganrezekipinjamanallah


Sunday, 27 November 2016

Akhirnya dapat gak sofa baru dr SSF

Sekian lama nak dapatkan sofa nan seketul ni dari ssf..
Mula terasa berkenan bulan 9 lagi.. Masa tu tak gaduh nak gi tengok pun lagi sbb nak beli bulan 10 besday ina.
Utk pengetahuan korang bila besday ssf bg less 50% utk beli 1 barang..

Tau sofa ni kat ssf sbb duk join pelbagai kelab deko kat fb.

Bulan 10 tu baru pergi tengok.. Masa tu masih bnyk dan macam pilihan..
Tanpa risau dan selambanya tak booking pun..
Konon balik nak ukur dan fikir2 dulu kesesuaian sofa tu..

Next tu pergi dengan abg gewe tuk bayar.. Skali staff ssf gtau dah semua underbook.. Kat hq dan lain branch pun dah nan hadooo..

Uwaaa.. Bermula lah liku2 nak dapatkan sofa tu. Puas tny sana cni.. Jawapan yang ada sinar ckit adalah tunggu next stock 15.11.

Pasrah... Tunggu tarikh seperti yang dijanjikan.. Pada 15.11 tu laju2 ina call ssf.. Jawapannya takde pun sofa tu sampai kat branch..

Ishhhh camne ni kan.. Ina usahakan gak.. Dan akhirnya dapat gak. Camne usaha tu tak larat nak cite cni.. Tak penting pun. Yang penting dapat yg diidamkan..


Erkk..  Kosong lah pulak. Maka berbintang2 mata berbunga2 hati nak start memdeko ruang tamu ni dengan tema agak berbeza dengan yang sebelum ni..

Ntah bila la tu siapnya, bulan depan dan rasanya taun depan.. Hiiii..


Aktiviti santai

Masa bersama anak2 cam terhad sbb ina nga husband dua2 keje.. Dan abg gewe hanya ada kat umah hujung minggu je..

Biasa ari minggu kuar mkn2 je.. Banyak lepak kat umah.. Uruskan hal2 rumah.


Ni kat restoran selera cik siti.. Boleh tahan ayam penyet tu.


Kadang aktiviti camni je kat rumah.. Lepak2 luar rumah.



Sonok anak2 dapat main kat luar..


Restoran hadif  pasir tumbuh


Budak kecik ni pun hepi pergi jalan2


Peberet menu ni kat restoran khafi wakaf bharu.



 Kat aeonmall kota bharu.. Tiap minggu wajib pergi aeonmall.. Kat cni je yang rasa selesa nk mkn dan teman anak2 main. Korang biasa kemana ari minggu.


Majlis ihtifal tadika aulad pintar

Majlis ihtifal abg amzar.. Alhamdulillah abang makin berani dan aktif kat sekolah.

Kat rumah tak yah cite lah kn.. Bercakap tak brenti.. Potpet2 tiap masa.


Bila beratur ramai2 camne.. Lahai kecik2 je lagi.


Kat dpn dah tengah2 tu.. Hepi menari tu.



Adk bais susah betul nak elok2 pandang ke depan.


Ni je pun gambar ber 4 yang paling elok ada.. Jadi lah kan.


Patut kat umah semangat berlatih menari dan nyanyi.. Memang nampak kesunguhan abg.. Ibu gembira tengok setiap perkembangan anak2.

Saturday, 26 November 2016

Bilik tidur utama

Tak pernah kot share ruangan yang satu ni.
Dah 3 tahun menetap kat rumah sendiri. Sikit2 hias sana sini.  Dan sangat diakui masih jauh dari yang diimpikan.. Ahaksss.. Akak ni tinggi nau angan2 tu kan.

Sebeanranya bilik ni lah yang paling kerap berubah susun atur.. Tapi entah kenapa tiap kali pun rasa cam tak kena.

Walaupn terlalu simple.. Ina share gak lah. Buat kenangan.



Set katil ni dari rumah sewa lagi.. Belum fikir nak tukar memandangkan masih elok dan kukuh..

Dan sebenarnya soho ina yg berada dlm bilik serba guna sebelum ni ina pindah ke dalam bilik utama.


Rasanya lebih elok dan sesuai berada kat bilik utama. Tak kerap sangat pun guna soho ni. Tapi masih menjadi satu keperluan utk adakan ruang camni.

Failing masih berterabur.. Ina main sumbat aje resit dalam fail.. Ku seru semangat kerajinan. Huhuhuhu

Friday, 25 November 2016

letgo barang rumah

makin hari makin kelaut dah blog ni
tak berapa nak menyempat update
banyak benda sebenarnya
tapi ina nak story mory pasal letgo barang rumah

berbelah bagi sangat sebenarnya nak letgo barang rumah
ina letgo dalam fb ina
sbb ina target kawan2 yang dekat je
dah mention sesiap self pick up semua barang tu
tak berbaloi pun nak pos ke apa kan

pelik ke ye letgo barang rumah
korang rase..???
sbb ada gak yang perli2 ina pasal letgo barang rumah
biasa lah tu kan
tak semua orang paham dan boleh fikir positif dengan apa yg kite buat
walaupun ina rasa takde pun kacau orang

ni antara barang yang ina dah letgo




sofa ni dari rumah lama ina lagi

 play yard ni beli untuk amzar dulu, tapi kan tak pakai pun
ina rasa tak sesuai untuk ina sbb tak larat nak bangun tiap kali anak nangis
hiii ina lah, lain orang lain cara dan ragam anak2 kan
so bila bais ada ni pun katil tu still tak guna
ina rasa baik letgo aje dari simpan dan dah confirm tak guna dah pun

gate ni duk rumah sewa dulu guna
senang ada gate ni maklumlah
anak yg tengah membesar memang suka meneroka
cuma kat umah sekarang ni gate ni tertalu kecik plak
erkk alasan kot.. lebih kepada tak nak pasang gate dah
pun baik letgo aje lah




mini play gim baru je beli, bais taknak main sangat kat sini
kakak ina nak so bg kat dia je lah

tilam baby ni ina nk bg kat adik ina dia bakal jd ayah tak lama lagi
masih elok lagi beli tuk bais
tapi bais ni dia lain sikit, dia lasak dari baby
5 bulan dah merangkak, 6 bulan dah kuar gigi terus 4 batang
sekarang ni gigih berdiri


fuh lega sangat, rumah seolah mendapat nafas baru
punya ruang nak bergerak
padat sangat rasanya sebelum ni

baju bajan ina yg lama ina dah buang
baju2 anak yang masih cantik ina bg org
mainan amzar 2 plastik sampah yg besar ina dah buang
dengan izin tuannya.. izin ni penting kan nnt meraung. phewww
kebanyakan mainan thomas dia yang dibuang.

kali ni mmg banyak benda bawak keluar dari rumah ni

Alhamdulillah rasa lega.. Walaupun cam kecik je benda yg berlaku.. Tapi kesannya kat ina sangat besar..

Tiba2 dtg semangat baru, idea baru, mood baru nak deko2.

Ewahhh cam gempak la plak. Hiiii bye korang.


Wednesday, 2 November 2016

Ubah susun atur dalam stor

Ubah lagi.. Sempit sangat ruang kat situ dengan banyak barang2 yang menyemak..

Nak buang masih nak guna.. Lagi pun benda elok lagi takkan nk buang plak kn.. Tapi tu lah.. Tak tau bila nak guna pun ada.

Kadang semak mata mandang.. Korang simpan mane ye barang cam tong cat.. Pemanas air yg adiah kawin.. Atau kotak2 yang korang beli skali xtau nk pakai bila.

Ina tak reti nak simpan mane.. Nk sumbat semua dalam kotak besar, tak elok gak rupenya..

Jadi sekian kali nya ina ubah lagi susun atur dalam stor yg serba guna ni..

Ni sebelum di ubah


Setelah di ubah


Boleh lah.. Stakat ni camni dulu lah. Nak tau kemana ina kalihkan meja soho tu nnt ina cerita k.

Monday, 31 October 2016

Stress kakak ko ni dik dgn SSF

Tajuk kemain lagi kan.. heeee ko layan kan je dik. Akak dah stress ni

2-3 minggu... pembetulan.
Dah sekian lama sebenarnya.. Cuma yg betul2 mengelupur lah 2-3 minggu ni.. Haaa tu cite sebenarnya.
ni duk pekenan 1 barang kat SSF ni
sampai angau dibuatnya

tapi ... Ada tapi lah pulakkk kennn..tak syok betul!!! Fuhhhh.

Yang nak sgt tu dah abis stock okeh.. Dah abis.. Ko baca elok2 dik.

Masalah sekarang akak nak jugak yang tu dik.. Buntu okeh

erkkk... Ko suh akak tengok kat kedai lain.. Akak dah kehulu kehilir tau.. Nan hado yang akak nak.. Kalau iras2 pun akak kureng pekenan.

barang tu bukan beli hari ni bulan depan boleh beli lagi
bertahun lah baru berganti

entri kali ni merapu sikit
tapi nak jugak luah
dah brape kali terjah SSF semata nak tengok benda yang sama
berbulu kot mata pekerja kat SSF tu
Ko pejam mata dik, jgn ko jeling2 akak semacam.

Ni ahhh korang tengok mane satu pilihan korang.




Antara 3 ketul ni mane korang rasa paling cun..

Ina dah ada yg pekenan.. Cuma cam ina cakap.. Takde stock dah.. Keciwa.
Sob sob sob

.Tengah ejas.. Arap dapat bawak balik 2  - 3 minggu lagi..

Nak cari ketenangan dulu. Bai




Sunday, 30 October 2016

celebrate besday abang amzar

sambung cerita haritu, entri yang lepas..
kalau korang follow blog ina lah kan

nak jugak abiskan cerita pasal besday abg amzar ni
sebab ada cerita yang tak sabor ina nak kongsi
ok, balik pada besday ni
asalnya ina tak mo buat kat rumah
tak rajin sangat nak masak
lately agak bz dan badan kepenatan

tapi kan beberapa hal menyebabkan ina rasa lebih senang kat rumah je
siang hari jumaat tu kat taman perumahan ina
pakat2 kacau bubur al syura
jadi tu salah satu ina cancel nak celebrate kat tempat lain

sebabkan rasa tak larat.. ina buat satu juadah aje
request dari adk2 abg gewe nak makan yee mee sizzling
tiap kali pun derang memang suka yee mee sizzling atau spageti
menu yang simple dan cepat je nak siapkan
kek beli je kat secret recipe
kali ni the red velvet.. nyummy ina suka.


Dah cuit2 kek dia.. Nak cucuk sendri lilin tu.


Posing dulu. Kesian anak asyik mak suh posing.


Yang ni sebenarnya yg abg amzar tunggu sangat. Dah lama dia nak. Tiap2 ari kira hari nak besday. Suka tengok muka dia yang hepi sesangat tu.



Takde gambar sangat pun.. Masing2 tak sabar nak ngap. Gambar coktail sekeping pun jd lah kan.


Ok.. Sekian cerita besday abg amzar turns 5.