Followers

Sunday, 29 September 2013

Awning ala2 Pergola

 (gambo diatas sekadar hiasan)

Akhirnye siap gak awning kat laman belakang umah aku
asalnye xde planning nak buat ala2 pergola ni

just nak tambah awning zink biasa aje
tetiba ternampak kat majalah
aku tunjuk la kat bigbos
dia ckp boleh buat kalau harga dalam bajet
hihihi baik bos!!

bila survey2 harga semua
ok la masih dalam bajet yg ciput ni
(dpt rege best ni sbb nga kwn k)


kerja2 pemasangan sedang dijalankan


masih belum pasang dia punya bumbung tu


okeh dah ada bumbung pun



simple aje kan tp aku suka sgt
time kasih ye encik suami 
nnt boleh gantung pokok2 bunga cam orkiq ke kat sisi pergola ni
lantai lak boleh chipping atau simen dan tile trus

(ni pun gambo curi dari google)

boleh di jadikan tempat lepak petang2
teman anak main sambil minum kopi g2
(ewahh berangan aku) 
dalam masa sama tempat ampaian aku
kalau ujan xde la aku teringat baju bajan yg aku jemur
time kat tmpat keje kan hihihi

cite nak buat awning ni dari sebelum raya aritu lagi
lama tul baru aku berkesempatan nak apdet 

sebelum ni dah ada n3 aku pasal nk wat awning ni
siap janji lagi bila siap nak apdet
okeh aku dah langsaikan utang n3 tu :-)

tima kasih kat korang semua
yg sudi jenguk blog aku

Wednesday, 25 September 2013

Majlis Kesyukuran dan Sembahyang Hajat

majlis ni kami buat sempena masuk umah baru
dah terlewat 3 minggu .. hohoho
masuk umah baru aritu 30 Ogos 2013 ari jumaat
majlis ni pada 20 September 2013 pun ari jumaat gak
pilih penghulu segala ari la kan
ambik berkat :-)



siap tersalah lukis arrow tu..
sape la tulisan udoh yg gatal nk menulis tu
hihihi.. janji paham
gigih buat signbord tu risau tetamu sesat lak nnt



majlis bermula selepas jumaat
tok imam tu pak sdara belah suami
hihi kecian tok imam tersesat cari umah
mujur jumpa dan xde la lewat bebenor dari program asal



gambo ni dah abis tetamu dtg
yg ada tu sdara mara
siap ada durian lagi tu
sponsor oleh tok imam

asyik gambo tok imam aje ni
ishhh interframe tul la tok imam ni
hihihihi

menu tuk majlis ni nasi kaumok (cam nasik beriani) 
mak mertua yg masakkan

bihun goreng
mak mertua yg masak

laksa dan laksam
tempah kat kedai aje

cupcake, agar2 dan lain2 kuih muih
adik ipar yg buat

ehhh semua org lain buat.. aku lak buat apa
mihmihmih
korang nak tau ke aku buat apa??
special yg amat ko

aku buat air sanquick
kihkihkihkih
bukan aku mls masak okeh
tp aku ada mak mertua yg rajin n pandai masak
sedap mak masak :-)
untung haku kn 




guna pingan cwn dan mangkuk plastik aje
memudahan urusan mengemas
xde la kena basuh bagaikan

kos majlis ni ciput aje
brg plastik semua tu dalam rm150
jgn korang lupa beli plastik sampah yg besar k 
senang nak taruk sampah pinggan mangkuk yg dah dah digunakan
khemah rm120
kerusi 20 biji rm10
meja 2 biji rm30
brg2 nak masak bihun, beras, ayamdalca, dll lg tu dalam rm350
laksa laksam 4 kg rm40
so total dalam rm700 semua.

alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar
terima kasih kepada semua yg hadir memeriahkan
majlis kami yg xseberapa
ampun maaf dipinta sekiranya
ada terkurang sana cni K :-)

Monday, 16 September 2013

Aktiviti di Hari Malaysia

Seronok dapat cuti kan..
pe aktiviti yang korang buat time cuti sempena hari MALAYSIA ni?
ke membuta sampai tgh hari... hihihi

pagi semalam aku buatkan sandwich
sarapan yg simple2 aje sbb aku malas la tu


aku guna 1 tin kecik sardin
1 biji bwg merah - dihiris
1 biji cili api - dihiris
4 helai daun salad - dihiris
2 sudu mayonis

gaulkan semua .. siap la :-)
minum dgn nescafe panas kegemaran aku
urmmmm sedap.

aku nga hasben lepas sarapan trus turun padang menebas
hahahaha korang percaya ke aku menebas?

xde la, just buang rumput rampai kat laman blakang umah aje
sebelum ni hasben aku dah racun rumput tu
so sisa2 rumput yg kering tu la yg menyemakkan mata
sekali sekala kuarkan peluh yg dah terperap dlm bdn aku ni elok gakkn


ni la hasilnya..
hasben aku tukang cangkul, aku lak masukkn dlm plastik sampah
 
hureyy!! laman dah bersih
cuma kan.. kan.. kosong aje ke???
sekosong lagu najwa latif
kosong kosong kosong...

aku nga hasben ada planning nk upgrade
tanah sekankang kera blakang umah kiteorg ni
cuma kena tunggu ... mihmihmih korang xyah tny la tunggu pe
aku tunggu duit jatuh dari langit la
(gurau aje k)

slow2 kan upgrade laman tu
sekarang ni aku usha2 la dulu laman rumah korang

korang bg la idea2 yg best tuk laman rumah aku tu
sharing is caring katakan :-)

Saturday, 14 September 2013

Kabinet Dapur Merah!!



merah menyala kabinet dapur aku tu tau
ni idea aku nga hasben
asalnye aku nak merah + putih
tp hasben nak merah aje sbb dinding dah putih cream

so aku ikutkan aje.. hihi kena ikut la tokei besar
nnt tokei xnak belanja lak naya aku
tp aku lebih suka merah cam gni 
dari merah putih cadangan aku cam kat bawah ni


ni bkn aku yg lukis tau
adik fuza kedai kabinet tu la yg draw
mane la aku pandai nk draw cmtu

ruang dapur umah baru kitaorg ni sempit
supaya xde rak tambahan kat laluan tu
kitaorg watkan kabinet ni atas bawah
semua perkakasan dapur boleh sumbat dalam kabinet semua

pemilihan warna ni setelah belek2 majalah
aku berkenan dgn warna merah :-)
xde alasan yg kukuh pun.. yg pasti mmg nak merah 
boleh x macam tu?


rak ni aku planning nk letak hiasan aje
lilin sebatang ke, pasu seketul ke bunga sekuntum ke muahahahha



ni gambo terkini kabinet dapur aku
still masih lum siap sepenuhnya
ada satu rak atas bar kaunter tu lum dipasang
sbb aku banyak songeh nak itu ini
nasib baik tukang dan adik fuza sporting
sabar melayan aku
tq ye.. service rlive mmg tiptop lah
next week akan dipasangkan rak tu
xsabar aku nak tgk hasil keseluruhan kabinet dapur tu

antara aksesori kabinet dapur yg aku grab



rak rempah ratus kot yg ni
(sila abaikan botol budu aku tu k)

tempat sudu garpu

 rak pingan mangkuk


cutlery rak yg atas sinki tu k
aku xde gambo close up benda alah tu
(nama rak2 kat atas tu aku yg kasi, korang jgn terpedaya)

4 rak ni aje aku tambah
dan atas nasihat adik fuza dari rlive
supaya aku beli sendri aksesori ni semua
sgt membantu.. aku jimat hampir 50% dari harga asal

rezeki aku kan
kos kabinet ni pun hanya RM 5,900 
aku dapat diskaun sempena raya
kalau xde promosi korang xdpt rege ni k
(aku risau korang tuntut rege sama kat kedai ni lak nnt)
 
tambah aksesori RM700
tambah kos hob dan hood RM 1200
total semua untuk siapkan dapur ni RM 7,800 

mmg berbaloi.. dapur nampak lebih kemas bila ada kabinet
sbb semua perkakas aku boleh sorok dlm tu

pjg n3 aku bab dapur ni kan
bkn ada special apa pun.. ngada2 aje aku nak cite
lgpun aku dah janji kat korang nak apdet bila kabinet dapur dah siapkan
hihihi.. ok la babai


Wednesday, 11 September 2013

Karenah Anak Kesayangan Aku

Bila dah duk umah baru ni aku still hantar anak aku kat umah mak mertua lagi
mmm aku tgh pikir2kan nak letak taska 

tengah survey2 taska yg berdekatan dan yg penting taska yg selesa untuk anak aku
taska mmg berlambak cuma aku lum jupa yg memuaskan ati

abis aje waktu ofis setiap petang, aku trus pecut ambik anak aku
sekarang ni kul 6.30 petang baru aku sampai umah

maklumla agak jauh nak ambik anak aku tu
jalan pun sesak la waktu semua org kuar ofis kan



skrg ni amzar asyik angkut mainan .. xleh nak brengang langsung
kalau bawak satu aje ok la.. ni semua nak di angkutnya

masuk kete pungah semua truck
bila sampai nak kena pungah keluar lak

nampak gaya kena sediakan satu bakul kecik 
khas tuk sesi mengangkut mainan dia la cam gni


nak oi awak tu anak jantan
apa lak pakai kasut pompuan tu
mihmih .. itu la peace versi amzar


bdk kecik ni rasmi kabinet dapur aku dgn mainan dia
masih kosong kabinet aku tu kan.. dah survey2 tuk deko2 kat c2




ni petang semalam.. bangun tdo terus meraung sekuat ati
puas pujuk.. nak aku dukung dia.. bertuah anak syg oi..
mana la ibu larat nak dukung awak yg dah besar tu



isi minyak dulu.. tambah tenaga
mengalir lg air mata ngada2 tu



ok.. mood dah baik.. main susun block elok2 ye.
sbb tdo waktu petang la kot mood jd swing

nasib baik xberlarutan, malu kat jiran2 tau
iyer la, bdk kecik ni kalau meraung suara alahkan speaker

aku lum cite lg kan kabinet dapur aku
nnt ada masa aku apdet cite kabinet dapur tu k




Saturday, 7 September 2013

Langsir

Pendek aje tajuk n3 ni kan
hihihi sbb nak cite hal langsir aje pun
dah janji kat n3 sebelum ni nak apdet bila langsir dah siap pasang

langsir ni lambat ckit dari date yg ditetapkan
kak kheng Ck home terlupa
janji asal ari kamis
so teranjak ke ari ahad

ini la petern langsir yg aku tempah
idea ni dari akak kheng tokei besar kedai langsir ni
aku nga hasben ikut aje
maklumlah aku xtau sgt apa yg terkini



korang tgk kat tingkap tu akak tu cadangkan
aku buat yg patern cam g2
aishh aku xtau la pe nama patern tu
cam blindkan paternnye tu

aku suka dgn hasil kerje k.kheng
nampak masuk aje nga umah aku tu
kualiti jahitan mmg titop
kain pun tebal dan cantik




ni la gambo yg aku tunjuk kan kat k.kheng
aku ckp aku nk langsir aku lebih kurang cam gni
aku nak kepala langsir tu warna itam
kat kedai ck home ni banyak pilihan
sampai rambang mata aku nk buat pilihan
lain2 blind aku xsnap gambonye
sowiiii k


Dah Settle Pindah Rumah

Alhamdulillah .. akhirnya kami dah berpindah ke umah baru.
mmg penat packing barang masuk dalam kotak
pastu angkut dari umah sewa ke umah baru kami tu
dah angkut berkotak2 tu
nak kena kemaskan balik kan
xkan nak trus duk dalam kotak tu
mula la cari itu ini xjupa
sminggu gak aku mengemas
itu yg menyepi x apdet blog
sekarang ni clear la yg mane penting.. tinggal sekotak dua lagi
itu aku akan kemas pelan2


secara rasminya 30 Ogos 2013 kami berpindah ke rumah baru
semoga rezeki ni diberkati dan dirahmati allah
korang doakan yang baik2 k tuk kitaorang k

 
masih banyak yg separuh jalan
kabinet dapur lum siap sepenuhnya
cite berkenaan nnt aku apdet lain kali :-)