Followers

Tuesday, 28 January 2014

Rumput Karpet dan Taman Mini

Sejak akhir-akhir ni
memang bz memanjang
macam-macam hal nak buat
bisness shaklee yang makin maju
deko-deko rumah yang tak siap-siap
kerja kat ofis dan macam-macam hal

dah lama menyepi
tak menyempat nak update blog
arini ina nak kongsi
cerita rumput karpet
ingat lagi tak n3 ina sebelum ini 
kalau tak ingat boleh tengok SINI

dah hampir dua bulan tanam rumput karpet
hasilnye.. taraaaa...


tompok-tompok cam taik unta aje kan
hihihihi

walaupun banyak dugaan
kerana rumput tu telah diserang anai-anai
tapi keseluruhan nampak segar


ini la rupe rumput tu bila di serang anai-anai
kat rumput pun nak bersarang kan



tak sabar nak tengok rumput tu semua 
penuh menutupi tanah
dah ada yang menjalar tu

sekarang planning nak buat mini taman
kat depan umah


 tempayan tu ina beli rm150 
di green garden wakaf bharu
mmg cantik-cantik pasu kat sana
rambang bijik mata

pable wash atau step stone tu
harga rm23 satu
ina beli dua aje
sebagai alas tempat nak letak tempayan tu nanti



pasu hitam putih dua ketul tu
rm6 aje sebijik
pokok krismas tu ina beli masa
pergi cameron aritu rm10 satu
pokok cam kelapa sawit tu lak
rm12 satu

apa pun.. taman mini ni
projek utk cuti raya cina ni
rumput karpet dah beli
hasben nak tanam kat taman tu
erkkk boleh angap taman ke?

 ina update cerita cerituk taman 
yang tak seberapa ni kat n3
seterusnya k.. :-)



Friday, 17 January 2014

Cara Mencuci Mesin Basuh

Kali ini nak kongsi cara 
bersihkan mesin basuh
yang telah banyak berjasa tu
setelah 4 tahun guna
tanpa pernah dicuci
apatah lagi di service
mihmihmih kejam betulkan

ehhh... mesin basuh pun nak kena cuci ke
ofkos lerr akak-akak sayang
derang pun memerlukan perhatian

ina pun baru tau
apa lagi cepat-cepat order dengan kawan
power max wash drum cleaner

taraaaa



ini la yang ina gunakan
beli kat cosway
ramai yang dah guna cakap elok
lagipun tak de la mahal pun
RM9.80 satu kotak 


dalam satu kotak tu ada dua paket serbuk
sekali guna hanya satu paket

caranya mudah aje


masukkan satu paket pembersih tab mesin pembasuh.
penuhkan air dalam mesin basuh korang tu
sehingga tahap maksimum okey
biarkan mesin berputar selama 2-3 minit
biarkan atau rendam selama 5jam


selepas 5 jam 
segala kotoran dah terapung
so... sila lah lengkapkan satu putaran basuhan

hasilnye memang memuaskan

- membersihkan sisa yg terperangkap dalam mesin basuh korang
- menanggalkan kerak atau daki sabun
-menyahkuman


selamat mencuba ye kawan-kawan


Wednesday, 8 January 2014

Side Income Dalam Bisness Shaklee


Assalamualaikum kekawan semua
hari ni mood berniaga
penuh azam dan semangat


kepada kekawan yang nak join bisness SHAKLEE
tapi tak nampak jalan nak maju
boleh contact ina ok. 
kite wasap-wasap gituw
019-9826596
korang jangan segan silu lak

kena yakin boleh la
kalau orang lain boleh
tak kan kite tak boleh lak kan
percaya rezeki itu ada kat mane-mane aje
tinggal lagi usaha
ada kemahuan pasti ada jalan

(pelbagai produk dan khasiat)
 
ewahhh cam kem motivasi lak kan
korang tau tak
nak join sebagai ahli shaklee
just RM65 aje
seumur hidup okeh

kalau jadi membership SSF pun korang boleh
siap kena reniew every year
tak kan nak berkira lak kot join shaklee

apa kelebihan jadi member ni???

  1. Pembelian dengan harga ahli (jimat 15-20% dari harga pasaran)
  2.   Setiap pembelian, anda akan diberi points UV yang ditukar kepada cash setiap bulan*
  3.   Nikmati offer bulanan Shaklee
  4.   Dan pelbagai lagi insentif/ganjaran menarik dari Shaklee.  (terutamanya untuk yang serius)

kalau korang usaha lebih 
boleh dapat adiah kereta okeh
dapat melancong ke luar negara atau umrah
boleh pilih

 
 

rugi kalau korang tak join tau
shaklee ni lebih senang kalau korang join
secara group
ada free coaching
sentiasa dipantau
saling bantu membantu

nak tau lebih jelas
sila la contact ina tau!!

pasti korang dah tengok kat fb bagai tu
sampai ada yang dapat income riban2
tak kan korang nak tengok aje
sekarang la kena berani bertindak
kalau bukan diri kite sendiri yang berubah
tak ada orang lain boleh tolong ok



jom kawan2.. jangan lepaskan peluang ni
mulakan langkah pertama
ina akan tolong korang sehabis boleh
kite sama2 berniaga
sama2 majukan diri
chaiyok!! chaiyok!!
 
 HUBUNGI INA : 019-9826596
FB : Ina Norlina
 

Monday, 6 January 2014

Shoping Barang Keperluan Anak

Shoping @ Membeli belah
korang tau tak kenapa 'membeli belah'
kenapa tak guna membeli angkut
(dah beli pastu angkut la kan)
camne boleh jadik perkataan membeli belah
adakah disebabkan lepas beli perlu blahhh?

kihkihkih..
perlukah haku meroyan
asal usul perkataan membeli dan belah itu
yg penting orang pompuan
mmg sinonim dengan - membeli belah ni kan.

best!! hepiii!! terapi jiwa!!
jadik kepada suami2 kat luar tu
harus la memahami
bila tengok isteri muncung dan tak bersemangat tu
try bagi duit sekarung suh pi soping
pasti balik nanti senyum sampai telinga
mihmihmih

merapu ke mane dah cite aku ni kan
berbalik cite asal
cam biasa la.. setiap bulan
soping barang keperluan anak

kali ni soping kat manjaku
kebetulan lak ada sale
rambang bijik mata mak ko ni nak oiii
 


pampers wajib beli sebulan 2 karung beg plastik tu
satu umah kiteorg
satu umah tokmanya
kekadang tak cukup 2 karung tu

susu lak 4 kotak
(dlm gambo hanya 3 sbb dah ambik kihkih)
dalam satu kotak tu ada 2 paket yg 600g camtu la
sama gak 2 kat umah kami
2 lagi umah tokmanya

baju bajan lak
beli yang mane patut
bila sale.. mula la rasa cam semua nak hangkut
tamak tul!!


 beli buku ni untuk amzar
sangat menarik dan sesuai la dengan umur amzar


ceritanye pun mudah
amzar suka baca buku ni
amzar cakap frog makan nyamuk
(uwekk uweekk.. dgn aksi menjelirkan lidah)
mau tak tergelak tengok dia bersusah payah nak jelir lidah cam frog tu

tatatititutu:-)

Saturday, 4 January 2014

BIG SALES!! di SSF Kota Bharu

Sale yg dah lepas okeh!!
sehingga 31 Disember 2013 aje
ampun sebab baru nak update
cerite berkenaan ituuu..


sesi mencuci mata


 fuhhh!! regenye amat la mahal
mampu pandang aje la


semua cantik2.. 
merambangkan mata hatiku

cam real aje pokok itu kan kekawan

akhirnya... sesi mencuci purse!!



bukan main lagi gambo itu ini
skali.... ini aje yg aku grab
ok la tu kan

di sebabkan kepunan tgk pasu2 lawa kat SSF tu
kami ke cameron
sepertimana n3 sebelum ini




Ruang Tamu & Karpet Merah

Dah 3 bulan kami perpindah ke rumah baru
Alhamdulillah diberi rezeki tuk memiliki rumah sendiri
walaupun kecik tapi memadai untuk ina sekeluarga

tahun baru semangat baru
ewahhh camtu lak kekdahnye
bukan apa.. ruang tamu umah ina ni masih kosong
maknanya 3 bulan ni masih belum buat deko2 la

gambo ni snap waktu cuci umah
dinding dah di cat
(asal waarna putih)




 set sofa ni angkut dari rumah sewa lama
masih elok so kami pakai aje



kat bwh ni lak gambo
bila dah pasang langsir


kat bawah ni gambo terkini


sikit sesangat perubahan yg ada kan
tambah bantal kecik warna merah 2 ketul &
tambah pokok bunga atas meja tu aje


ina bercadang nak beli karpet
dah usha2 kat kedai
cuma dilema nak yg kosong atau yg bercorak
cadangan nak beli yg warna merah
supaya ruang tamu ada cikit2 merah
memandangkan dapur ina
merah menyala
dan dapur tu mmg jelas nampak dr ruang tamu ni
apa pandangan korang??


 berjalur camni


atau


 ina pinjam ye gambo tuan rumah


 mohon pinjam pic ye tuan rumah


yg ni pun pinjam gambo gak ye tuan empunya

semua karpet2 tu cantikkn
erkkk tp kenapa semua yg bercorak ni
mihmihmih

nanti ina update
karpet camne yg akan menjadi pilihan ati
mohon cadangan daripada korang tau :-)

Wednesday, 1 January 2014

Sape Nak Beli Rumah di Limbat Kota Bharu

Tajuk n3 cam nk jual umah aje kan
xde la.. next week temankan kwn
tengok rumah kat Limbat Kota Bharu

xceli, kontraktor yg ina beli rumah
ada gtau yg dia nak jual rumah kat c2

rumah semi-d
luas 1300 kaki persegi
tanah lebih kurang 3000 kaki persegi
harga 230k
(dlm mudah umah ni 238k okeh suhhh ssuhhh korang jgn bising)
3 bilik tidur
2 bilik air
progress dah 95% siap
ada 4 buah kesemuanya

jom kite tengok umahnya camne k


pemandangan dari dpn

 lagi




porch belah tepi rumah
porch bertiles siap


semua dalam rumah syiling kapur



dapur siap dgn table top


bilik air 1 dalam master badroom
1 kat luar
kedua2 bilik air 
tiles sampai syilling tau


 pagar konkrit
beserta pintu pagar yg cantik
(kalau nk yg maha cantik tu korang kena buat sendiri la ye)
lum dipasang, xde la gambonye
pagarnye lebih kurang umah ina beli tu gak





dalam rumah full tiles




cantik2 rumahnya
berani suggest kat kwn sbb kontraktor ni mmg terbaik
kontraktor melayu okeh
tp mmg kualiti titop
xde sebarang deposit bagai
lulus loan kira jadi
rumah hanya di jual siap 100%

ada gak banglo yg dah siap 100%
ada 3 buah area padang kala dekat dgn melor
kota bharu gak
harga dari 300k - 335k

kalau ada kwn2 yg berminat boleh contact ina
019-9826596


Jom Bermain Plastisin

Bermain plastisin

BAHAN:

1 cawan tepung
1 cawan air suam
1 sudu garam
1 sudu majerin
1 susdi minyak masak
2 sudu krim tatar (xtaruk coz xde)
1 kotak agar2 JELLY -O (ina x taruk coz xde kat umah)
pewarna (ina taruk sirap aje)

banyak barang yang xde
tapi nak gak main nga amzar plastisin
xpe kite tgk camne jadinye k


gandum dan garam


tambah majerin dan minyak



terus gambar siap
letak sirap yg jd merah tu
mihmihmih
ina main bantai aje la
cam doh kuih pun ada


 cubaan pertama ni xmenjadi
doh agak keras kot


tapi amzar suka main


ralit bebenor duk main plastisin tu


sampai terjuih mulut
elok2 kan... menitik air liur tu amzar
kihkihkih

ok itu aje nak sharing nga kwn2